Категорије
Живот Разно

Купујете или изнајмљујете стан? Ево на шта бисте све требали да обратите пажњу.

Осим ако нисте грађевински инжењер, прочитајте ове савете пре избора новог места становања.

Стан који купујете или изнајмљујете, пре свега треба бити комфоран и функционалан. Што се комфора стана тиче, пресудни су топлотни комфор (да лети не буде превише вруће, а зими да не буде хладно), осветљеност просторија (да ли има довољно сунца у просторијама и довољно стаклених површина односно прозора, за осветљеност) и вентилација (кухиња, купатило, шпајз, требало би да имају природну вентилацију преко прозора или бар добре вентилационе уређаје).

Затим требате обратити пажњу на функционалност самих просторија, дакле распоред просторија једних у односу на друге, могућност да се преграде, реорганизују, ако будете имали такве потребе. Дебели зидови, вишак ходника и нелогичности у простору, уске а дугачке собе, које краћом страном излазе на фасаду, добијају простор у дубини који тада није природно осветљен уопште, је нефункционалан стан.  А када је стан функционалан? Онда када је искоришћеност простора што већа. Ако нпр. имамо стан од 50 м2 који има дневну и две спаваће собе, то је добро искоришћен простор, док у старијој градњи постоје станови који имају и око 60м2, а имају велику дневну собу која је уска а дугачка и не може да се прегради и само једну спаваћу собу.

Такође шта је битно јесте и оријентација стана у односу на стране света, поготово код малих станова. Ако имате једнособан стан или гарсоњеру, на првом спрату, постоји вероватноћа да вам суседни објекат заклања сунчеву светлост током већег дела дана, што није добро. Ако је стан оријентисан ка северу, уопште нећете имати сунчевих зрака, па осим што то утиче на само расположење, такође је штетно због тога јер мање сунца утиче и биолошки тј. мање убија бактерије природним путем.
Опет, са друге стране, станови који су оријентисани ка западу имају проблем лети, да је превише сунчевих зрака, те је претопло цело послеподне. Спуштају се ролетне, затварају прозори, више се користи клима и мање има природне вентилације.

Такође, једна од битних ставки је и оријентација стана у односу на улицу или друге зграде.

Трећа битна ствар је фасада зграде. Дакле, зграда може бити добро оријентисана, да задовољава све потребне услове, да је ушушкана, да није на ветрометини и не излази на бучну улицу, али ако фасада није квалитетно одрађена, може да продувава, да не заптива довољно и да стан због тога има много мању топлотну и звучну изолацију.

На крају, надамо се да смо вам бар мало помогли и желимо вам срећу при избору новог места становања.

Facebook Comments