Категорије
Живот Разно

Корисни психолошки трикови

Ови једноставни психолошки трикови могу вам бити од велике користи у разним ситуацијама.

1. Како да прекинете смарача?

Ако неко не престаје да прича и не допушта вам да дођете до речи, испустите нешто на под (кључеве, оловку, или слично). Затим се сагните да то дохватите и почните да говорите. Ово је једноставан начин да прекинете особу, а да она тога не буде свесна.

2. Како да наслутите ко се коме допада

Када се нешто смешно деси, и група људи почне да се смеје, људи ће инстиктивно погледати у особу која им се свиђа или до које им је стало. Тако ћете лако моћи да наслутите ко се коме допада.

3. Како да преговарате без великог труда

Ако неко покушава да се са вама ценка или да вас на нешто наговара, а ви то не желите или у то не верујете, онда ћутање и одржавање контакта очима може да буде врло ефикасна тактика. Људи врло често у тим ситуацијама почну да преговарају сами са собом, тј. да сами ”спуштају цену” што вам већ даје приличну предност.

4. Како да не изнервирате клијента

Ако радите са клијентима, избегавајте да их наљутите или узнемирите тако што нећете користити реч ”ти” или ”ви”, када нешто крене наопако. Нпр. немојте рећи ”заборавили сте да пошаљете атачмент”, него ”изгледа да атачмент није послат”. ”Окривите” ствар, а не клијента.

5. Не користите ”али” у расправама

Ако се са неким расправљате и желите да искажете своје мишљење, немојте користити ”али …”, већ ”да, а такође … ”. На тај начин звучите зрелије и више дипломатски.

6. Учините презентације занимљивијим

Ако треба нешто да презентујете, почните са неком причом, уместо са бројкама и статистикама. Људи углавном воле приче, а мрзе бројке.

7. Користите хвала уместо извини

Много је ефектније ако се некоме захвалите уместо да се извињавате. Нпр. уместо ”извините ако причам сувише”, боље је рећи ”хвала што сте ме саслушали”. Или, ако касните реците ”хвала што сте ме сачекали”, уместо ”извините што касним”.

 

 

 

Facebook Comments