Категорије
Ауто-мото Живот

Како лако скинути лед са шофершајбне

Шта бисте дали да можете брзо да скинете лед са шофершајбне ујутру? На срећу, за тај проблем постоји и лакше решење од стругања пластичном лопатицом.

Ледено јутро. Још увек је мрак. Само што сте се пробудили, још увек сте мислима у топлом кревету. Долазите до аута и схватате да се током ноћи нахватао лед на шофершајбни и осталим стаклима на вашем аутомобилу. У том тренутку бисте вероватно дали све да можете што брже да скинете тај лед са шофершајбне, загрејете ауто и што пре кренете. За тај проблем постоји и лакше решење од стругања пластичном лопатицом.

Да скинете лед са шофершајбне потребно вам је:

  • празна бочица са прскалицом на врху
  • алкохол
  • вода
  • течност за прање судова

Бочицу напуните смесом алкохола и воде у размери 2:1. Нпр. уколико бочица има 750мл, сипајте 500мл 70% алкохола и 250мл воде. У ту смесу додајте кашичицу-две течности за прање судова. Смесу држати на собној температури, не у колима!

Испрскајте ову смесу по стаклима и лед ће почети да се топи врло брзо. Сачекајте минут и почните да скидате лед лопатицом.

Топлота смеше проузрокује да лед почне да се топи. Та топлота се онда шири на околни лед који такође почне да се топи. Зашто онда да само не проспемо обичну, топлу воду? Зато што ће се врло брзо поново заледити.

Смеша коју направите имаће температуру смрзавања око -15 степени Целзијуса, па се ваша стакла неће поново замрзнути ако температура није испод те граница.

Помоћу овог трика можете искористити 10 минута које уштедите да дуже одспавате ујутру. 🙂

 

Facebook Comments