Категорије
Живот Здравље

Како да ублажите опекотине од Сунца?

Лето је већ увелико у јеку и деси се понекад, да нисте довољно ставили заштите од сунчања, добили болне опекотине и шта сада? Ево како да се изборите са њима.

Уколико вам се десило да се на плажи, у жељи да добијете тамнији тен, нисте довољно добро заштитили или склонили са прејаког Сунца, зарадили сте опекотине. Кожа почиње да се љушти, постаје нежна на додир, упаљена и осетљива. Временом ће проћи упаљеност коже, али исто тако и ваш одмор. Шта да радите, како бисте ублажили опекотине? Кључ је у хладним облогама. Хладним облогама на упаљеним местима, смањујете температуру коже. Хладан туш помаже али је привремено добар. Лед се лепи за кожу тако да то није право решење. Креме за опекотине су такође лепљиве и брзо се суше. Хладан јогурт помаже, али се због веће масноће у себи, брже се загрева.
Најбоље решење је да добро расхладите млеко, натопите меку тканину док се добро не расхлади и стављате облоге на упаљена места. Нежно притискајте и избегавајте трљање тог дела коже. Што чешће мењајте облоге, све док се не умањи упаљеност.
Хладна вода је такође добра, али не и тако пријатна као млеко.
Када температура коже спадне, обавезно наносите лосионе на бази петролатума, како бисте заштитили предео захваћен опекотинама.

Facebook Comments