Категорије
Живот Здравље Поправке

Како да замените филтер климе?

Зашто бисте давали новац сервисерима за нешто што можете да урадите сами?

Јако је битно да редовно чистите филтер климе, зато што прљав филтер може направити озбиљан проблем по ваше здравље. У њему се скупљају бактерије које се издувавањем ваздуха, шире по просторији док их ви неприметно удишете.
Зашто бисте давали хиљаде динара сервисерима, за оно што и сами можете обавити.

Такође, чишћењем филтера, климу враћате у оптимално стање. С обзиром да су филтери један од најбитнијих делова климе, треба их редовно одржавати, како би ваздух који удишете био здрав.
Постоје филтери за једнократну и трајну употребу. У оба случаја се ваде на исти начин. Подигне се горњи поклопац климе, зависно од модела, код неких уређаја се подиже поклопац одоздо на горе.

Када подигнете поклопац, одмах ћете угледати филтере. Пажљиво одвојите жабице којима су причвршћени и извадите их из лежишта.

Исперите их у млакој води са неким средством за чишћење, рецимо детерџентом, добро их осушите и дезинфикујте, по могућству алкохолом и пумпицом, како би се најбоље распршио по целом филтеру. Опет осушите, а пре враћања на место, усисајте сву прашину из клима уређаја.

Уколико је филтер за једнократну употребу, требало би га мењати на отприлике, три месеца, зависно од коришћења, задимљености просторије и слично.

Ако на филтеру приметите оштећења, или на зиду око климе трагове прашине, такође би требало одмах да га замените, јер не филтрира ваздух прописно.

Facebook Comments