Категорије
Живот Здравље

Да ли сте знали да на приватне прегледе можете ићи бесплатно?

А ево о чему се ради…

Да ли сте знали да на приватне прегледе можете ићи бесплатно?

А ево о чему се ради…

Ако не можете да закажете специјалистички преглед у државној клиници у разумном року, можете бесплатно да одете и да се прегледате у приватној ординацији!
Један од највећих проблема на које се пацијенти жале је заказивање специјалистичких прегледа по неколико месеци унапред.
Оно што већина не зна, је да постоји уредба да, уколико вам у року од месец дана не обавите специјалистички преглед, од тренутка када сте добили упут, имате право да се прегледате у приватној здравственој установи. Та установа која није обавила преглед у року од месец дана мора да рефундира новац.

„Добили сте упут да вас прегледа ортопед на Бањици, одете и тражите преглед и они кажу, не може раније, заказујемо вам за 6 месеци. Онда морате да од установе из које сте дошли затражите потврду да нисте могли да се прегледате у року од месец дана. Саветујем пацијенте да се едукују и код Заштитника права пацијената“, каже др Весна Јовановић.

Тако је могуће, на пример, заказати магнетну резонанцу. Све што треба је да одете у Клинички центар и ако вам кажу да не могу да вам закажу снимање у року од месец дана, тражите да вам издају потврду коју потом носите у приватну праксу. Рачун вам у том случају рефундира управо Клинички центар. Ово се не односи само на оне услуге код којих постоје листе чекања, као што је уградња кука.

srbijadanas.com

Facebook Comments