Категорије
Живот

Примена кока коле у домаћинству: 5 необичних начина

Сем за пиће, кока кола се може искористити за још неке практичне примене. Прочитајте у наставку текста.

Photo by Wesley Caribe on Unsplash

1. Средство за уклањање мрља.

Можете се отарасити мрља од крви на одећи. Само сипајте малу количину овог напитка на флеку и оставите неколико минута. Затим оперите на уобичајен начин.
Такође, јако запрљану одећу можете опрати заједно са колом. Сипајте лименку коле на одећу, додајте детерџент и оперите у веш машини.

2. Средство за чишћење новца и накита.

У једном програму на каналу «Дискавери» чувени научници су доказали да уз помоћ кока коле можете очистити новчић, уклонити са њега рђу и каменац и вратити му првобитни сјај. Ако желите да очистите свој накит, потопите га у чашу кока коле, а затим нежно истрљајте четкицом.

3. Одлично средство за чишћење судова, подова, плочица и купатила!

Одлично средство за чишћење. Уз помоћ овог напитка можете очистити загорели лонац или тигањ тако што ћете насути колу у њега и прокувати неколико минута. Ако је наспете у џезву за кафу и оставите преко ноћи — кока кола ће је одлично очистити од каменца.
Кола је такође и одлично средство за прање пода од плочица и ефикасно одстрањује мрље са порцулана и судова од аркопала. Ваш лавабо и WC шоља ослободиће се од флека и каменца ако наспете у њих флашу коле и не испирате сат времена.
Такође можете очистити од рђе хромиране површине. Сипајте малу количину овог пића на запрљану или зарђалу површину и истрљајте је изгужваном алуминијумском фолијом.

4. Средство за негу косе.

Кока колу можете користити као балзам за косу.
Ако после фарбања ваша коса попримила превише јаку боју, нанесите кока колу на косу и оставите неколико минута, она ће вам помоћи да коса постане за нијансу светлија.
Да ли сте некад имали проблем за жвакаћом гумом која се залепила за косу? И овде ће вам помоћи овај «диван» напитак.

5. Ђубриво за ваш травњак.

На једном сајту о баштованству кока кола је представљена као супер «тоник» за травњак. Треба помешати: кока колу, пиво, течни сапун, амонијак за домаћинство, средство за испирање уста и затим помоћу пиштоља монтираног на баштенско црево прскати по травњаку. Они који су већ користили ову смесу на својим травњацима тврде да одлично функционише и њихови су травњаци најсвежији, најзеленији и најлепши у околини.

 

Facebook Comments