Категорије
Живот

Не кујте гвожђе док је вруће

У нашем народу постоји пословица да се гвожђе кује док је вруће. Она нам казује да све треба урадити у право време, и да не треба превише чекати јер се може десити да пропустимо прилику.

Међутим, професор Stanford универзитета Irvin Yalom каже да би требало да “ударимо гвожђе кад је хладно” (Strike the iron when it’s cold). Наизглед контрадикторно, али овај савет се односи на нешто сасвим друго.

Наиме, односи се на то да не би требало да чинимо нагле потезе док су емоције још увек бурне, већ да је боље да сачекамо да се охладимо, па онда да реагујемо.

У налету емоција не би требало да напуштате посао или супружника, па чак ни да се уплићете у жестоке онлајн дискусије. Уколико имате жељу да одмах реагујете, боље оставите “да преспава” или идите у теретану или у дугу шетњу.

Када се охладите схватићете да у многим од тих ситуација уопште и не морате да реагујете, а да ћете у другима боље реаговати хладне главе.

Неколико таквих ситуација описује и Mira Zaslove у свом одговору на сајту Quora:  https://www.quora.com/What-is-a-good-piece-of-random-advice/answer/Mira-Zaslove?ch=10&share=b2803c97&srid=Ruqt

Она наводи пар примера када је боље прошла са одложеном реакцијом ма стрес, нпр. када није одмах лицитирала предмет који јој се свиђа на онлајн аукцији, када није продала акције компаније Apple чим је први пут ухватила паника или кад није бурно реаговала на неред у кући при повратку с посла.

Такође, постоје и физиолошки докази да је рационални део нашег мозга суштински одсечен када смо под стресом и да се активира “бори се или бежи механизам”.  Знајући ово, није лоше одабрати “привремено бекство”, док се ситуација не “охлади” и онда реаговати.

Facebook Comments