Категорије
Здравље Исхрана

Шта се дешава у организму кад пијете газиране сокове

Ево шта се све из минута у минут дешава у вашем телу након само једне чаше кока коле или сличних напитака:

У првих 10 минута – Нагли унос 10 кашичица шећера (100% препорученог дневног уноса) доводи организам у стање шока. Иако би било очекивано да се одмах исповраћате, фосфорна киселина ублажава укус и омогућава да останете на ногама.

Након 20 минута – Вредност шећера у крви скаче до неслућених граница, изазивајући експлозију инсулина. Ваша јетра се труди да сваку трунку шећера претвори у маст. У питању је велика масноћа.

Након 40 минута – Апсорпција кофеина је завршена. Зенице се шире, притисак расте, а јетра то схвата као наређење да испусти још мало шећера у ваш крвоток. Аденозински рецепори у вашем мозгу бивају блокирани и нестаје поспаност.

45. минут – Тело повећава лучење допамина, чиме се стимулишу центри у мозгу заслужни за осећај задовољства. Ако нисте знали, на исти начин делује и хероин.

Након 60 минута – Фосфорна киселина везује калцијум, магнезијум и цинк из црева, чиме се још више убрзава метаболизам. Уз то, комбинација огромних доза шећера и вештачких заслађивача додатно повећавају излучивање калцијума у уринарни тракт. У том тренутку, на снагу ступају диуретичка својства кофеина и ви осећате снажну потребу да идете у тоалет. Уместо да калцијум, магнезијум и цинк заврше у вашим костима, ови минерали, заједно са натријумом, електролитима и водом, путем мокрења почињу евакуацију из вашег тела.

Након сат и по времена – Када луда журка у телу крене да се смирује, почиње да вас хвата шећерна криза. Постајете или благо раздражљиви или троми. Нарочито због тога што сте буквално излили из себе сву течност неопходну вашем организму за нормално функционисање. И то не пре него што је она успела да са собом испере све драгоцене хранљиве и корисне материје, посебно оне које су важне за спречавање дехидратације и изградњу јаких костију и зуба.

Замислите само да овако малтретирате себе из дана у дан, из недеље у недељу. Предлажемо вам да се убудуће држите обичне воде, природно цеђених сокова и незаслађених чајева.

Facebook Comments