Категорије
Живот Здравље

Корисни савети за вашу децу

Познати блогер Лео Бабаунт, отац шесторо деце, каже да пуно размишља о томе који су то прави савети за живот у данашњем свету, који би били корисни вашем детету. По његовим речима, ово су најбољи савети које можете да им дате:

ДОВОЉНО СИ ДОБАР/РА

Већина људи се плаши да ради ствари јер се плаши да нису довољно добри, плаше се да неће успети. Али ти јеси довољно добар/ра – научи то и нећеш се плашити нових ствари, нећеш се плашити неуспеха, неће ти бити потребно одобрење других. Имаћеш унапред одобрење – од самог себе.

СВЕ ШТО ТИ ТРЕБА ДА БИ БИО СРЕЋАН ЈЕ УНУТАР ТЕБЕ

Много људи тражи срећу у храни, дроги, алкохолу, куповини, журкама, сексу … јер траже спољну срећу. Не схватају да су алатке за постизање среће унутар особе: свесност, захвалност , саосећање, промишљеност, способност да створи и уради нешто смислено, чак и мало.

МОЖЕШ ЗАПОЧЕТИ СОПСТВЕНИ ПОСАО

Као млад, мислио сам да је потребно ићи на факултет и онда се запослити, и да је сопствени посао за богате људе. То је било потпуно погрешно. Скоро свако може да започне сопствени посао, и док ћеш на почетку највероватније пословати лоше, брзо ћеш научити. То је много боље образовање од факултета.

УЧИ РАДЕЋИ

Све корисно што сам научио нисам научио на факултету. Научио сам радећи.

УЧИТЕЉИ СУ СВУДА

Имао сам неке невероватне учитеље. Међутим, они нису увек у школи: они су свуда. Пријатељ ког сам упознао на послу. Моје колеге он-лајн. Моји мама, тата, браћа и сестре, деде и бабе, стричеви и тетке. Моја жена. Моја деца. Неуспех. Учитељи су свуда, ако желиш да учиш.

ТРОШИ МАЊЕ НЕГО ШТО ЗАРАЂУЈЕШ

30% мање ако можеш. Већина људи добије посао и одмах потроши плату на кредит за кола, високу кирију или хипотеку, купујући ствари и хранећи се по ресторанима плаћајући кредитном картицом. Ништа од овога није неопходно. Немој да трошиш оно што немаш. Научи да живиш без тих ствари и буди срећан имајући мање. Такође, ОДВАЈАЈ МАЛО НОВЦА ЗА ШТЕДЊУ и бићеш захвалан самом себи у будућности.

НАУЧИ ДА ВОЛИШ ЗДРАВУ ХРАНУ

Ствар је само у прилагођавању твог чула укуса, полако и постепено. Научи да куваш за себе. Испробај неке здраве, укусне рецепте.

НАУЧИ ДА САОСЕЋАШ

Почињемо живот са веома себичном перспективом – хоћемо оно што желимо. Али саосећање се састоји у томе да схватимо да нисмо важнији од других, и да нисмо центар света. Неко ти досађује? Изађи из своје мале шкољке и покушај да видиш какав је њихов дан. Како им можеш помоћи да буду мање љути, мање у болу?

НИКАДА НЕМОЈ ДА ПРЕСТАНЕШ ДА УЧИШ

Ако учиш нешто само мало свакога дана, током времена ће се то све сабрати неизмерно.

БУДИ АКТИВАН ЗАБАВЉАЈУЋИ СЕ

Наравно да је веома забавно бити он-лајн, јести слаткише и пржену храну, гледати ТВ и филмове и играти игрице. Али, излазак напоље и игра са другарима, бацање лопте, пливање, пентрање, постављање међусобних изазова … то је још забавније. И води ка здравом животу, здравом срцу, фокусираном уму пуном енергије.

НАВИКНИ СЕ НА НЕЛАГОДНОСТ

Избегавање нелагодности је веома уобичајено, али то је велика грешка. Ако научиш да се осећаш ОК са одређеном дозом нелагодности то ће ти променити живот.

СТВАРИ КОЈЕ ТЕ НЕРВИРАЈУ НИСУ ВАЖНЕ

Гледај ствари из шире перспективе: да ли ће то око чега се сада нервираш бити важно за пет година? Највероватније је одговор „не“. Ако је одговор “да”, ради на томе.

УЖИВАЈ У ЖИВОТУ

Не само у обичајеним задовољствима, већ у свему и сваком. У странцу кога сретнеш на улици. У сунчевим зрацима који те обасјавају док шеташ. У јутарњој тишини. У времену са вољеном особом. Времену са собом. У дисању док медитираш.

НЕ ПЛАШИ СЕ ДА ПРАВИШ ГРЕШКЕ

Грешке су један од најбољих учитеља. Уместо тога, научи да их прихватиш и учиш из њих. Оне не треба да утичу на то ко си, научи да слегнеш раменима на њих.

НИЈЕ ТИ ПОТРЕБАН НИКО ДРУГИ ДА ТЕ УЧИНИ СРЕЋНИМ

Није ти потребан шеф да би ти рекао да си супер у ономе што радиш. Не треба ти девојка/дечко да ти каже да си допадљив/а. Није ти потребно одобрење пријатеља. Дивно је имати вољене особе и пријатеље у животу, али мораш да знаш ко си ти пре свега.

НАУЧИ ДА БУДЕШ ДОБАР У ПРОМЕНАМА

Промена је једина константа у животу. Патићеш покушавајући да задржиш ствари. Научи да се одвајаш од њих (медитација помаже у овој вештини), и научи да имаш флексибилан ум. Немој се заглавити тамо где ти је све познато и лагодно, немој искључити оно што је ново и нелагодно.

ОТВОРИ СВОЈЕ СРЦЕ

Живот је невероватан, осим ако не искључиш срце. Други људи су невероватни. Отвори своје срце, буди вољан да прихватиш ране које долазе са тим, и доживећеш оно најбоље од живота.

ДОПУСТИ ДА ЉУБАВ БУДЕ ТВОЈЕ ПРАВИЛО

Успех, себичлук … нису добра животна правила. Воли породицу, пријатеље, колеге, странце, твоју браћу и сестре у људскости. Воли чак и оне који мисле да су ти непријатељи. Воли животиње које гледамо као храну и предмет. Највише од свега, воли себе.

Izvor: zenhabits.net

Facebook Comments