Категорије
ИТ Разно

Преваре на интернету: Како препознати лажну продавницу

Преваре на интернету су постале врло честа појава.  Најважније правило: Ако делује да је сувише добро да би било истинито – највероватније је превара!

Преваре на интернету су постале врло честа појава. У последњем периоду лажне интернет продавнице су почеле да се појављују и на спонзорисаним огласима на Фејсбуку и Инстаграму, што је нарочито опасно јер може да наведе корисника да поверује огласу.

Најважније правило: Ако делује да је сувише добро да би било истинито – највероватније је превара!

Како да их препознате?

 1. Немају сертификат. 
  Свака интернет продавница која иоле држи до себе имаће SSL сертификат који омогућава безбедну комуникацију између сервера и вашег интернет претраживача. Препознаћете га по зеленом катанцу испред имена домена у пољу за адресу вашег претраживача.

  Овако изгледа када страница има валидан сертификат

  Страница такође, може да има валидан сертификат, али да буде сумњива уколико је тај сертификат издат у скорије време. Наиме, код валидних страница, неће бити сумњивих података. Ако као претраживач користитe Google Chrome, притисните F12 на тастатури, да отворите Developer Tools. Затим посетите картицу Security. Затим кликните на View Certificate како бисте видели детаље сертификата. Нпр. сертификат на слици испод јесте валидан, али је сумњив јер не пише којој организацији је издат, а такође чињеница да је издат пре неколико дана (31. јануар 2018.) не иде у прилог валидности.

  валидан али сумњив сертификат

   

 2. Поља за унос података са кредитне картице су на истом сајту
  Код малих и средњих продавница углавном ћете бити преусмерени на портал за плаћање, па онда враћени на сајт продавнице. Само продавнице које имају јако велики промет могу себи да приуште да имају поља за унос података са картице на свом сајту. Складиштење и обрада картица је компликована, скупа и безбедносно захтевна процедура и доступна је само најбогатијима. Зато, ако на малој радњи постоји поље за унос картица на самом сајту, то је још један разлог за аларм.
  Наравно, постоје и изузеци од овог правила, нпр. Stripe омогућава да форма за унос буде на самом сајту, али се отвара као поп-ап.

  Ово је изузетно важно, не толико због тога што можете једнократно потрошити 50 или 100 долара узалуд, већ зато што лица која стоје иза малициозног сајта могу да сачувају податке о вашој картици и онда је касније употребе и тако вам нанесу много већу штету!

 3. Подаци на About и Contact страницама су конфузни
  На овим страницама се требају наћи јасни подаци о томе ко је фирма која продаје робу и како са њима ступити у контакт. Ако то није случај, јасно је да ту нешто не штима.
 4. Домен је регистрован у скорије време
  Колико је вероватно да продавница постоји на интернету месец-два и да има ултра-супер-мега-гига акцију на коју сте баш ви наишли? Веома мала, сложићете се. Како то да проверите? Једноставно, подаци о регистрацији домена су јавно доступни и постоје алатке које вам омогућавају да сазнате када је домен регистрован. Један од таквих сервиса је и http://whois.domaintools.com/ . У поље за претрагу можете уписати име домена (без http и www) и сазнати када је домен регистрован.

Пример преваре

Данас се појавио оглас за радњу где се пакет опреме за бебе може купити за $99 уместо за $899, колика је регуларна цена. То је први аларм – сувише добро да би било истинито.

На овој страници такође можете видети два банера који би требало да вас увере да је радња безбедна. Не дајте се заварати, то су само слике које свако може скинути са интернета и поставити. Ако кренемо даље да проверавамо овај сајт, видећемо да има валидан сертификат.

Међутим, када одемо да погледамо детаље сертификата, видећемо да је издат у скорије време и да не постоје подаци о организацији која стоји иза сајта.

Ако додамо производ у корпу и одемо на Checkout видећемо да се формулар за картице налази на истом сајту (не преусмерава нас на портал за плаћање).

И коначно, кад проверимо домен, видимо да је регистрован пре два месеца, што коначно додаје на листу сумњивих ствари због којих је боље да одустанемо од куповине.

На крају, уколико после свега нисте сигурни, најбоље је да позовете некога ко се у интернет куповину разуме више од вас да вам помогне да процените да ли је сајт безбедан за куповину или не.

Facebook Comments