Категорије
Живот Разно

Сијалице које мање привлаче инсекте

Раније је владало веровање да ЛЕД сијалице током ноћног рада не привлаче инсекте. Међутим, нова истраживања сугеришу да ЛЕД светло ипак привлачи инсекте, али да интензитет привлачења зависи од таласне дужине и топлоте светла. 

Раније је владало веровање да ЛЕД сијалице током ноћног рада не привлаче инсекте. Међутим, нова истраживања сугеришу да ЛЕД светло ипак привлачи инсекте, али да интензитет привлачења зависи од таласне дужине и топлоте светла.

„Инсекте највише привлачи ултраљубичасто и плаво светло. Они не могу видети црвену боју. Топлота, ако игра икакву улогу, та улога је минорна. Дакле, привлачење инсеката ће зависити од таласне дужине ЛЕД светла које се користи“, објашњава Andrei Alyokhin, професор ентомологије на универзитету Мејн.

Ултраљубичаста емисија и таласне дужине

Инсекте јако привлачи ултраљубичасто (UV) светло. Они могу да виде светлост таласне дужине у опсегу од 300-650 nm, али их највише привлачи светло између 300-420 nm. Поређења ради, људи могу да виде електромагнетни спектар између 400-800 nm, што не укључује ултраљубичасту светлост око 350 nm. Зато се већина замки за инсекте ослања на ултраљубичасту или тамну светлост. Значајно је напоменути да високи интензитет светла и ниске температуре повећавају шансу за привлачењем инсеката.

Инсекти углавном виде ултраљубичасту, плаву и зелену боју. Привлаче их извори блиставо беле или плаве светлости, као беле флуоресцентне или лампе на бази испарења живе. Жуте и топло беле светлости подсећају на сунчеву светлост и нису привлачне инсектима. Ово је зато што су они углавном активни ноћу и користе месец као оријентир. Свако вештачко светло између месеца и инсекта представља ометач и тера их да се окупе око ње.

Студија из 2005. год. пољопривредног факултета у Фаисалабаду, Пакистан, је утврдила постојеће емпријиске теорије око овог проблема. Истраживачи су сакупили инсекте и заробили их у контејнере са освељеним екранима величине 1 квадратни метар, на раздаљини од 6 метара. Инсекти су били затворени 30 минута и изложени широком спектру светлости различитих таласних дужина. Резултати студије су показали да 60-70% присутних инсеката највише воли плаво светло. Око 18% се скупило око белог светла, а 8-10% око жутог. Само 3% се окупило око црвеног светла.

ЛЕД лампе и инсекти

ЛЕД лампе емитују широк спектар таласних дужина, између 300-700 nm, у зависности од спецификације. Током емитовања светла, сијалица производи комбинацију боје, уместо да директно производи бело светло. Нпр. неке сијалице производе белу комбинацијом плавкастих нијанси што се инсектима јако свиђа. Овај тип ЛЕД сијалица привлачи инсекте, али ипак у малим бројевима. ЛЕД који производи ултраљубичасту светлост, укључујући замке за комарце, лампе за биљке, и сличне, су јако ефикасне у привлачењу инсеката.

Када су у питању масовно коришћене сијалице, инсекте привлаче ултраљубичасте и неутрално обојене ЛЕД лампе. Оне које су намењене коришћењу у домаћинствима емитују јако мало ултраљубичасте светлости и као резултат тога привлаче јако мало инсеката. Да бисте избегли да привучете много инсеката у свој дом, бирајте ЛЕД сијалице које испуштају топло беле или жуте тонове са ниским температурним индексом.

Сем таласне дужине, инсекте привлачи и топлота коју емитује сијалица, па су ЛЕД лампе увек бољи избор када је (не)привлачење инсеката у питању у поређењу са класичним или халогеним светиљкама.

Извор: Larson Electronics

Facebook Comments