Категорије
Живот Здравље

Колико често треба да се мерите?

Замислите следећу ситуацију: Одлучили сте да се потрудите да изгубите килажу. Почињете да вежбате редовно и да се здравије храните. Долази време да проверите колико сте напредовали, те наступа тренутак истине, тј. стајање на вагу. Испостави се да нисте изгубили ни колограм! Шта сад?

Замислите следећу ситуацију: Одлучили сте да се потрудите да изгубите килажу. Почињете да вежбате редовно и да се здравије храните. Долази време да проверите колико сте напредовали, те наступа тренутак истине, тј. стајање на вагу. Испостави се да нисте изгубили ни колограм!

Шта сад? Наставити са вежбањем и здравом исхраном? Одустати и вратити се на пређашње навике? Прећи на још строжији режим исхране и на још теже вежбе?

Ово су сасвим нормалне реакције на мањак мерљивих резултата. Губитак тежине може бити варљив. Тј. вага може бити варљива.

Флуктуације тежине су честе зато што она зависи од много фактора. Укључујући то колико сте хидрирани, колико сте скоро јели, ваше навике из купатила, годишње доба, као и вашу рутину вежбања. Неколико колограма горе или доле често нису резултат губитка/добитка на тежини већ онога што ваше тело ради да би могло да извршава нормалне физиолошке функције. Дакле, колико често треба да се мерите? Без обзира да ли вам је циљ да добијете, изгубите или одржавате килажу, хајде да разрадимо тему.

Прво питање које треба да се упитате је: „Да ли ће ми мерење (дневно, недељно, периодично, итд.) помоћи или ће ми нашкодити? Пошто не постоји магичан одговор на ово питање, треба приступити индивидуално, како би се утврдило шта вама лично помаже и шта вас мотивише.

Дневно мерење

Многим људима свакодневно мерење даје осећај одговорности и помаже им да имају представу где су отприлике на путу ка свом циљу. Многима то помаже да се фокусирају на напредак. Ако мислите да сте способни да се фокусирате на шири тренд и да се не стресирате због флуктуација, онда се мерите сваки дан.

Да ли вам додатних пола килограма квари расположење? Или, да ли сте изузетно узбуђени ако видите да се скинули килограм? Ако вам свакодневно мерење утиче на расположење, онда је можда боње да размотрите колико често се мерите. Број на скали не би требало да има моћ да  диктира ваше расположење или да утиче на квалитет живота – ипак је то само број.

Недељно мерење

Недељно мерење може да има своје предности – омогућава да се прати напредак а оставља читавих 6 дана да не будете опседнути својом тежином.

За најбољи резултат, одаберите увек исти дан у недељи и мерите се ујутру. Тражите законитости кретања килаже, немојте да се ухватите за тренутну вредност. Схватите да ће бити потребно неколико недеља да се стекне слика у ком смеру ваша килажа иде. Ово може бити добар начин да задржите осећај одговорности, а да избегнете емоционална искушења која могу да наступе приликом чешћег мерења.

Повремено мерење

Неки људи воле да се мере само повремено. То може бити код куће, у теретани или код доктора, како би стекли идеју где се налазите. Људи који се одлуче за овај пут имају други начин да одреде промене у килажи, као нпр. како им стоји одећа или колико се јаки осећају током вежбања.

Не мерити се никада

Постоје људи који одбаце своју вагу и никад јој се не врате. Они сматрају да им је важно како се осећају, како им стоји одећа, колико су им избалансирани оброци и како им иде вежбање. Ово такође може бити добар приступ сопственом здрављу – оно је много више од броја на скали.

Ако се мерите више пута дневно – престаните! Изузев ретких случајева, не треба се мерити више од једном дневно. Можете постати опседнути бројем на скали, а то вам може угрозити душевни мир. Ако одлучите да се мерите, вага треба да буде алатка која помаже, а не да вам шкоди.

На крају, упитајте се шта највише одговара вама. За неке свакодневно мерење је део рутине. За друге, ређе мерење је боље за опште здравље. Свако од нас доживљава ствари другачије и различите ствари нас инспиришу и мотивишу. Пронађите шта вам одговара и држите се тога!

Facebook Comments