Категорије
Живот Здравље Исхрана

Банана и авокадо против стреса

Постоје разни начини да се боримо против стреса. Укусна и здрава ужина може бити добар и ефикасан начин за то.

Фото: Aditya SethiaUnsplash

Стрес је свакодневна појава. Некад је и користан јер нас може мотивисати да напредујемо. Ипак, ако не реагујемо на стрес на прави начин, он може да угрози наше здравље.

Узроци стреса

Свака особа има другачије окидаче за стрес. По једној анкети, 40% радника у Америци наводи посао као главни извор стреса. Ипак, код многих људи стрес може да дође и изнутра. Константна брига је погубна по здравље, такође.

Шта се дешава кад смо под стресом.

Када смо под стресом, наш нервни систе аутоматски ослобађа катехоламине. Катехоламини су хормони који су одговорни за ”бори се или бежи” реакцију. Зато се у стресним ситуацијама дах и куцање срца убрзавају, знојимо се и мишићи постају напети. Ово су привремене реакције, јер се тело после свега опет смири.

Ако осећате симптоме стреа дуже од недељу дана, онда патите од хроничног стреса. Ово води ка озбиљнијим проблемима са здрављем, јер хормони стреса могу да изморе тело.

Улога воћа у борби против стреса

Постоје многе ствари које можемо да урадимо када осетимо знаке стрес. Можемо узети лекове или примењивати вежбе дубоког дисања. Да ли сте знали да и конзумација воћа може да смањи интензитет симптома стреса.

Парче банане или авокада вам може помоћи да се брзо смирите. Како?

Банане и авокадо су богати витамином Б6. Вероватно знате да сваки витамин Б групе има специфичну функцију у људском телу. Те улоге варирају од подршке регенерацији ДНК до производње крви. Постоје Б витамини који помажу у производњи енергије, што заузврат, помаже телесним системима када је потребно да реагују на стрес.

Витамин Б6 помаже у одржавању нервног система здравим. Када је здрав, он се боље бори против стреса.

Следећи пут када осећате да сте под стресом, пробајте нешто од наведеног:

1. Умочите банану у чоколаду

Банане садрже много више од витамина Б6. Богате су и амино-киселином триптофаном, која се може у телу трансформисати у серотонин. Серотонин помаже у опуштању и опоравку од нервозе.

Када се упари ово здраво воће са слатком чоколадом, ваша ужина ће бити дупло ефектнија. Чоколада такође има позитивне неуролошке ефекте који помажу против стреса.бананаPhoto by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash

2. Направите сендвич од авокада

Ово је још један начин да се брзо подигне расположење. Сем витамина Б6, авокадо садржи и тирозин, који помаже у производњи допамина. Допамин је неуротрансмитер и хормон који се такође често повезује са добрим расположењем.

Да бисте направили сендвич са авокадом, све што вам треба је нарезани авокадо два парчета хлеба, парадајз, јаја и сир. Наравно, састојке можете комбиновати, додавати и одузимати по свом укусу.

Фото: Jonathan BeckmanUnsplash

Закључак

Постоје разни начини да се боримо против стреса. Укусна и здрава ужина може бити добар и ефикасан начин за то.

Facebook Comments