Категорије
Здравље Исхрана

Црна чоколада – здрава посластица

Сви смо чули да је црна чоколада здрава. Прочитајте и зашто.

Црна чоколада садржи значајне количине два важна минерала: магнезијума и бакра. Само 40 грама тамне чоколаде обезбеђује 15% свих дневних потреба за магнезијумом, који је важан у производњу енергије, јаке кости, опоравак мишића и пренос нервних импулса. Иста количина обезбеђује 34% дневних потреба за бакром који помаже телу да производи неуротрансмитере, чиме ефективно потпомаже кардиоваскулано здравље.

Поред ова два минерала, црна чоколада садржи и фосфор, калијум и гвожђе. Ако ни то није довољно, ова црна посластица обезбеђује и следеће здравствене користи:

Штити артерије и побољшава циркулацију. Доказано је да конзумирање тамне чоколаде шири пречник коронарних артерија што значи да срце лакше добија неопходни кисеоник за свој рад.
Спречава артериосклерозу. Лош ЛДЛ холесерол постаје опасан по крвне судове када буде изложем дејству слободних радикала, тада оксидише и лепи се за унутрашњост наших артерија. Што је више овог зла, веће је могућност за зачепљење артерија. Флавоноиди из црне чоколаде, са друге стране, неутралишу слободне радикале и разређују крв. Пуна је антиоксиданаса.
Подиже ниво доброг ХДЛ холестерола. Сваки помак навише у садржају ХДЛ холестерола значи и мање шансе за кардиоваскуларне болести. Тамна чоколада и у овоме ради за нас.
Поправља расположење и подиже мождане функције. Љубитељи чоколаде већ знају колико је овај слаткиш добар за расположење, јер стимулише производњу серотонина, познатијег као хормон среће. Црна чоколада подиже и брзину реакције.

Помаже код благе анемије, због садржаја гвожђа у њој. Наравно, не треба да тражите разлог да једете црну чоколаду уместо других, бољих извора гвожђа, јер је она веома калорична.

Facebook Comments